piatok 20. októbra 2017

Filmy o jedle / Movies about food

Dlhé, studené večery prajú pohodliu na gauči a filmom; a ak sa k tomu pridá dobré jedlo, je o príjemný večer postarané. Ponúkam časom overené "chuťovky" pri ktorých si zaručene príjemne oddýchnete a podniknete minimálne jeden nájazd na chladničku :) Máte aj vy svoje filmové tipy, kde hlavnú rolu hrá jedlo?

Babettina hostina (1987)
Tento film vznikol v roku keď som sa narodila! Nečakajte teda žiaden filmový trhák, dej sa odvíja pomaly, akoby v tempe predčítania knihy. Musím sa priznať, že začiatok sa mi zdal nekonečný a už, už som bola v pokušení to vypnúť...ale postupne ma pomalý dej vtiahol a záver rozhodne stojí za to! Film rozpráva príbeh dvoch žien, sestier, ktoré po smrti otca pastora prevzali na seba úlohu starať sa o jeho "ovečky" v odľahlej dedinke, kde je každý deň rovnaký a všetci sa poznajú celý život. Napriek ich úprimnej snahe sa, spory medzi obyvateľmi prehlbujú... Záchranu prekvapujúco prinesie francúzska utečenkyňa Babette, ktorú pred rokmi prichýlili a jej hostina....

Čokoláda (2000)
Trochu naivne romantický, ale veľmi dobre natočený príbeh s horko-sladkou príchuťou v ktorom sa mieša diktát malomestských predsudkov a túžba po slobodnom živote na pozadí úžasnej atmosféry vidieckeho mestečka kdesi vo Francúzsku. Príbeh o tom čo všetko môže spôsobiť otvorenie jednej cukrárne  a prebudenie "chutí". Cukrárka Vianne svojimi sladkosťami mení  životy jeho obyvateľov a oni na oplátku zmenia ten jej.

Julie a Julia (2009)
Film podľa dvoch skutočných príbehov - dve ženy, v dvoch rôznych časoch a na dvoch rôznych kontinentoch, ktoré majú niečo spoločné - hľadajú v živote svoju "vášeň".  Julia Childová bola pôvodne iba unudená manželka amerického diplomata "stratená" vo francúzsku. Julie sa "stráca" v nudnej práci a má pocit, že nikdy nič prevratné nedokázala. Príbehy oboch žien spája láska k francúzskej kuchyni a snaha prekonať samé seba. Krásny príbeh o tom, že aj zo zdanlivo maličkých krokov sa môže postupne stať cesta vášho života.


Láska na kari (2014)
"Jedlo sú spomienky"
Madame Mallory je majiteľkou reštaurácie ocenenej Michellinovskými hviezdami,v ktorej jedáva aj sám prezident. Je pre ňu nepríjemným prekvapením, keď sa oproti cez ulicu nasťahuje indická rodina a otvorí si vlastnú reštauráciu. Začne sa krutý konkurenčný boj, a vzájomné náschvály, ktoré ukončí až požiar pri ktorom sa zraní syn indického majiteľa. Ako gesto uzmierenia ho madame prijme do svojej reštaurácie kde pod vedením krásnej francúzskej kuchárky rozvíja nie len svoj neskutočný talent pre varenie, ale nájde aj lásku. Film o strete dvoch kultúr, dvoch úplne odlišných kuchýň ale najmä o tom, že spoločná láska k vareniu dokáže prekonať všetky rozdiely.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára