sobota 30. júla 2016

Škandinávsky a prázdninový

Na blog Svenngarden som narazila náhodou, pri preklikávaní Pinterestom. Autorkou je dizajnérka Amalie Fagerli, ktorá veľmi šikovne a s citom kombinuje jednoduchý severský štýl s marockými prvkami a množstvom tropickej zelene. Okrem možnosti nahliadnuť do jej vlastného domu, nájdete na blogu aj pár ukážok jej práce.









utorok 26. júla 2016

Malý, útulný a vzdušný

Asi ma nikdy neprestane udivovať ako škandinávci dokážu aj malé priestory využiť tak šikovne, že pôsobia vzdušne, útulne, štýlovo a pritom v nich nájdete všetko potrebné. 
PS: chcem doma olivovník a figovník!

zdroj

nedeľa 24. júla 2016

Ródeo Muráň

Vždy sa mi páčila predstava, že budem jazdiť na koni - ľudia pri tom vyzerajú tak akosi elegantne, výhľad z konského chrbta je super a jazdec len tak uháňajúci do západu slnka to je zosobnenie slobody! Pred časom sa mi naskytlo zopár hodín jazdenia - a hádajte čo? Nepôsobila som vôbec elegantne, po prvej hodine som bola hotová a boleli ma svaly o ktorých som dovtedy ani nevedela, že ich mám :). Na vlastnej koži som vyskúšala, že za jazdením sa skrýva okrem toho "pekného" aj veľa driny. O to viac som si cez víkend užila výkony slovenských ródeových jazdcov v Muráni.
Akcia sa naozaj vydarila - očarujúca príroda všade naokolo, slnečné počasie, krásne kone a skvelé jazdecké výkony. A celkom sa vydarili aj fotografie - veď posúďte sami:




foto by design of my world

utorok 19. júla 2016

Hojdacia sieť doma

V detstve sme nemali v záhrade dostatočne veľké stromy aby sa na ne dala upevniť hojdacia sieť a tak som tíško závidela každému kto túto možnosť mal. Dnes tak trochu závidím znovu :) - pri pohľade na tieto štýlové hojadacie siete umiestnené priamo v obývačke či spálni.

zdroj

zdroj
zdroj
zdroj
zdroj

zdroj
zdroj


nedeľa 17. júla 2016

Levanduľová

V utorok sme sa na rýchlovku stavili v dome po babke. Nachádza sa v malej dedinke obklopenej nádhernými lesmi, takže počasie je tam trochu chladnejšie a všetko rastie a dozrieva neskôr. V záhrade som tak natrafila na veľký krík levandule v plnom kvete, hoci u nás doma je jej sezóna dávno pasé.
Späť som sa teda vracala s poriadnou kyticou a úmyslom vyskúšať levanduľový sirup (recept nižšie). Keďže som nemala so sebou foťák a kvety som spracovávala cca o 11-nástej večer tak fotky sú iba ilustračné.

foto by klaura
foto zdroj
Recept pochádza od Zdenky zo stránky Sí Italy :
Potrebujeme
7 dcl kvetov
1 l prevarenej vody
1 kg cukru
2 PL kyseliny citrónovej

Postup
Kvety oberieme zo stoniek, zalejeme prevarenou vodu (treba ju nechať zchladiť na vlažnú) a necháme odstáť 24hodín. Na druhý deň kvety scedíme, výluh privedieme k varu, pridáme cukor a miešame kým sa nerozpustí. Potom pridáme kyselinu citrónovú, povaríme 30 minút a plníme do fliaš. Podávame s minerálkou a citrónom.
Postup vcelku jednoduchý. Najdlhší čas zaberie obrať kvety zo stoniek (vraj pomáha ak to robíte vidličkou ale mne sa to akosi nedarilo). Keďže som kvety dala lúhovať až okolo 23hod v rámci dodržania 24hod som s prípravou sirupu začala znova až neskoro večer. Scedila, priviedla k varu ....a zistila že nemám dostatok cukru....čo k tomu dodať aj majster tesár sa utne :). Našťastie som niekde vyhrabala ešte trstinový. Výsledok je teda chuťovo veľmi príjemný ale prišla som o vytúženú fialkovú farbu sirupu, ktorú vidíte na obrázku.

zdroj

streda 13. júla 2016

Leto v znamení jednoduchosti

Kým v zime mám doma rada množstvo doplnkov - kopy vankúšov, deky, sviečky a mnoho ďalších prepotrebných "somariniek" :), v lete som za úplnú jednoduchosť - presne ako v interiéry nižšie.  Páčia sa mi čarovné "vidiecke" okná, hrubé múry sľubujú úľavu od horúčavy panujúcej vonku a posteľ s moskytiérou a ľanovými obliečkami je do letných horúčav ako stvorená - hneď by som sa sem na leto sťahovala!


zdroj


pondelok 11. júla 2016

Prvý tohtoročný hubársky úlovok

Kuriatka! Vždy sa po nich nedočkavo obzerám popri zbere čučoriedok. Mám také "svoje miestečko" kde rastú ale vystihnúť ten správny čas nie je jednoduché. Kuriatka vyžadujú kombináciu tepla aj vlhkej pôdy - ak je sucho máte proste smolu i keď viete kde hľadať. Ale včera sa zadarilo a nazbierala som celkom pekný, voňavý úlovok.

Cestoviny s kuriatkami sú obľúbená klasika, ale ak je húb dostatok pečiem aj francúzsky cibuľový koláč "pissaladiére". Na ten sa najlepšie hodia tie najmenšie kuriatka, ktoré nemusíte krájať a vo výsledku vyzerajú veľmi pekne. Recept nájdete online na Apetit.sk (odporúčam však použiť iba polovičné množstvo balzamika).  A v akej úprave obľubujete kuriatka vy? 





nedeľa 10. júla 2016

Altánok v objatí lekien

Ak si občas potrebujem dobyť baterky, ideálna je prechádzka v prírode. Keramička a blogerka Zuzana Morkušová na to šla z opačného konca a  vytvorila si prírodnú, oddychovú oázu priamo vo vlastnej záhrade.Ćlánok spolu s krásnymi fotografiami nájdete v aktuálnom letnom dvojčísle Marianne Bydlení a návod ako postaviť takýto čarovný altánok, ako aj množstvo ďalších nápadov nájdete na Morkusovic.blogspot.cz