sobota 30. apríla 2016

Orgovánový cukor

Väčšina z vás asi pozná levanduľový cukor - ale vedeli ste, že podobne sa dá pripraviť aj cukor orgovánový? Kvietky orgovánu (samozrejme ekologicky pestovaného zo záhradky :) ) oddelíme od zelenej časti a zmiešame s cukrom. Nasypeme do menšej uzatvárateľnej fľaše, skladujeme na tmavom mieste a každý deň dôkladne popresýpame. Po pár dňoch cukor preosejeme (kvietky je lepšie vybrať aby cukor nenavlhol, okrem toho časom zhnednú čo nie je veľmi vzhľadné) a hotovo! Voňavý cukor je skvelý do limonád, koláčov alebo len tak do čaju :). 

A objavila som dokonca recept na orgovánový džem!

zdroj


streda 27. apríla 2016

Vôňa orgovánu

....sa vznáša všade vo vzduchu a ja sa z toho veľmi teším :). Škoda len, že vo váze vydrží pomerne krátko - nepoznáte na to nejaký trik?

zdroj
zdroj
zdroj
zdroj
zdroj




utorok 26. apríla 2016

DIY Eko taška

V súlade s eko-trendom a v rámci vlastnej zodpovednosti voči prírode sa snažím už dlhšiu dobu využívať namiesto igelitových tašiek radšej bavlnené. Spojila som príjemné s užitočným a cca pred rokom som si objednala ekotašku s logom a grafikou portálu Sashe. Taška slúžila výborne až do osudového momentu, kedy som ju v jeseni núdzovo využila na odnesenie nadmerného úlovku húb. Tie tašku "zafarbili" tak, že aj po niekoľkých vypraniach vyzerá ako by som ňou vytrela nie práve čistú podlahu a pri ukladaní nákupu po mne ľudia dosť udivene pozerajú, že si do niečoho takého "čistého" dávam potraviny....najvyšší čas nájsť si náhradu.
Narazila som na tento pekný minimalistický kúsok a keďže sa mi doma povaľovala nepoužitá čierna fixka na textil povedala som si, že niečo podobné zvládnem aj sama :)
Tak poďme na to!

Budeme potrebovať:
čierna fixa na textil
bavlnená eko taška
papier na pečenie
ceruzku
noviny
žehličku

Postup:
Na tašku si ceruzkou predkreslíme vybraný motív. Ak nie ste kresliarky zručný, pokojne si motív vytlačte a na tašku preneste pomocou kopírovacieh papiera.


Tašku potom vyložte novinami aby farba z fixky pri kreslení nepresiakla na jej zadnú stranu. Predkreslený motív si opatrne orámujte čiernou fixkou a postupne vymaľúvajte. Treba si dávať pozor aby ste si už nakreslené motívy neotlačili na ruku a následne si pri posunutí ruky otlačíte škvrny.



Keď je celý motív vymaľovaný, tašku prekryjeme papierom na pečenie a farbu zafixujeme prežehlením (počet stupňov a dĺžka žehlenia sa môžu líšiť podľa druhu fixky).

A hotovo! Môžeme ísť nakupovať :)
photo - Design of my world

utorok 19. apríla 2016

Jarné kytičky

Jar milujem okrem iného aj preto, že doslova na každom kroku nájdete kvety vhodné do vázy
.... a nemusíte mať ani záhradu aby vznikli krásne kytičky.....

.....napríklad takéto malé z lesných veterníc




veľké z kvitnúcich vetvičiek čerešní a trniek



úžasne voňavé z lúčnych prvosienok
alebo svieže - napríklad v bielo-modrej kombinácii.....

.....ktorá je očividne aj chutná :D
photo by Design of my world

nedeľa 17. apríla 2016

Sivá v hlavnej úlohe

Ááááách! To jediné plne vystihlo moje nadšenie keď som zbadala túto obývačku. A zbytok interiéru vôbec nezaostáva....netuším ako to robia ale, myslím že som ešte nenašla interiér zo Štokholmu, ktorý by sa mi nepáčil. Viac foto nájdete tu.


Víkend v prírode

Vďačná za krásne víkendové počasie a možnosť dobiť si baterky uprostred prírody.


photo by Design of my world

Nedeľný citát


sobota 16. apríla 2016

Kvety v komíne

....samozrejme nie v tom skutočnom :D ale v "komíne", ktorý tvorí sklenená skúmavka bezpečne zasadená do dreveného domčeka. Túto nápaditú myšlienku som už pár-krát zahliadla na zahraničných weboch ale toto vyhotovenie je naozaj vydarené!



zdroj

štvrtok 14. apríla 2016

Neskutočné umenie

Pôvodne som  hľadala inšpiráciu pre nové grafiky do môjho obchodíka na Sashe. Pri blúdení internetom mi napadlo, že by bolo zaujímavé nejaký ten jednoduchší motív vyrezať do papiera vyššej gramáže a obrázok podložiť hárkom v kontrastnej farbe. Zadala som si teda heslo "paper cutting" a objavila som Maude White..... a ďalej už nemám slov - obrázky myslím hovoria za všetko!

zdroj
zdroj
zdroj
zdroj
zdroj
zdroj

streda 13. apríla 2016

Okná do sveta

....charakterizujú tento minimalistický a priestorov veľkorysý interiér. Na naše pomery okná priam obrovské a k tomu ešte presklenné steny síce prinášajú do domu v severských krajinách také vzácne svetlo, v reáli by mi ale niekto musel ukázať ako fungujú po zotmení. Napadajú ma totižto iba dve varianty - nosia okuliare na nočné videnie alebo im nevadí že im susedia vidia doslova "až do taniera" :). Inak je interiér nádherný - páči sa mi najmä netradičné použitie lavice ako doplnkového sedenia v obývačke, čiernobiele fotoobrazy dekorujúce celý priestor a úžasné kuchynské zátišie s bylinkami a koreninami.Viac foto tu.