pondelok 19. decembra 2016

Knižné tipy na pohodové čítanie

Patrím k pravým hltačom kníh a svoj život si bez nich neviem predstaviť. Výnimkou nie sú ani Vianoce - jednak väčšinou nejakú tú knihu ako darček dostanem a ak by náhodou nie, už mám prichystanú vlastnú zásobu požičanú z knižnice :). 

Myslím, že na sviatky sa hodí také oddychové, ľahšie čítanie, ktoré zaujme prípadne pobaví ale nenúti vás premýšľať nad nesmrteľnosťou chrústa. A presne také sú tri nasledujúce tipy, prajem príjemné čítanie :)

John Tiffany a Jack Thorn - Harry Potter a prekliate dieťa


Ako hovorí reklamný shot od Panta Rhei - darujte nostalgiu! Veru tento "must read" titul určite nemusím fanúšikom Harryho Pottera predstavovať. Priznám, že do čítania som sa púšťala trochu s obavami - predsa len Rowlingovej knihy boli skvelé ale tieto pokračovania "po rokoch" nie vždy vypália dobre - najmä ak ide iba o prepis divadelnej hry. Kniha ma teda vcelku príjemne prekvapila - napriek ťažšiemu čítaniu "scenára" základná dejová línia postavená na priateľstve synov dvoch niekdajších nepriateľov Draca Malfoya a Harryho Pottera je zaujímavá a .....viac neprezradím, prečítate si sami :)

Paula Hawkins - Dievča vo vlaku


Túto knihu charakterizujú  skvelé recenzie, filmové spracovanie a pár mesiacov dozadu pocit, že na ňu narážam "všade" - tak som si ju zohnala nech viem o čom je toľko rečí a chvály :) a nesklamala! Začiatok je smutným a depresívnym opisom života rozvedenej Rachel, ktorej jedinou dennou rutinou sú cesty vlakom do Londýna "do práce" ktorú vlastne už dávno nemá, kvôli utápaniu problémov v alkohole. Vlak cestou zastavuje  vždy pri rovnakom návestidle a Rachel chvíľu sníva pri pohľade na domy s malými záhradkami. Dokonca má pocit, akoby obyvateľov jedného z nich poznala. Volá ich Jess a Jason a ich život sa jej zdá dokonalý - presne taký ako mal byť jej. Z apatie Rachel vytrhne, až zmiznutie Jess, pár dní po tom čo z vlaku vidí ako bozkáva nejakého cudzinca. Polícia jej svedectvo neberie kvôli jej alkoholizmu vážne a tak sa Rachel púšťa do pátrania na vlastnú päsť aby zistila prekvapujúce veci nie len o zmiznutej Jess ale i o svojej minulosti. Hoci nemám rada smutné a depresívne príbehy, v tomto prípade mi strhujúce rozuzlenie všetko vynahradilo. Skvelý príbeh o tom, že občas ani veci, ktoré sami prežijeme nemusia byť také ako sa zdajú. Rozhodne odporúčam!

Jonas Jonasson - Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol


Táto kniha vyšla už dávnejšie, (odvtedy sa stihlo už aj filmové spracovanie) a ak ste sa k nej ešte nedostali určite to napravte! Ďalšia zo série bestseller, a znova skvelá! Príbeh 100-ročného starčeka, ktorý sa zrazu rozhodne, že chce ešte vidieť svet a tak sa z domova dôchodcov odkradne najbližším oknom. Najlepšie na príbehu je, že starček nemá žiadne ďalekosiahle plány - ide skrátka pekne krok za krokom rovno za nosom. A čím viac tých krokov robí, tým kurióznejšie situácie vznikajú. Trošku rozpačitý začiatok sa rýchlo prehupne do série kurióznych a najmä vtipných situácií, ktoré vás nútia so smiechom otáčať stále ďalšiu a ďalšiu stranu. Oddychový, vtipný príbeh o tom, že vek je iba číslo a svoj život môžete zmeniť kedykoľvek - stačí iba vykročiť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára