utorok 12. apríla 2016

Piškótová roláda s fialkami

Tento recept pochádza od Jany Vlkovej, autorky Kvetinovej kuchárky a už samotný obrázok vyzerá neodolateľne.....a ak by ste mali o knižku záujem, dnes do polnoci si o ňu môžete zasúťažiť tu!

PIŠKÓTOVÁ ROLÁDA S FIALKAMI
Suroviny na piškótovú roládu:
150 g polohrubé múky
150 g pieskového cukru
5 vajec
22 lyžice holandského kakaa
5 dl šľahačky
50 až 70 g fialok (violka voňavá)
práškový cukor do šľahačky a na ozdobu podľa chute

Postup:
– Zapnite trúbu na 200 °C a nechajte ju predhriať. Za tú dobu si zatiaľ do peny našľahajte vajcia s cukrom a kakaom a opatrne vmiešajte múku. Plech vyložte pečiacim papierom, rozprestrite naň cesto a jemne ho rozhrňte po jeho ploche, aby vznikol pravidelný štvorec, alebo obdĺžnik. Pečte naplno cca 5 minút. Vysoká teplota je dôležitá, aby cesto rýchlo vybehlo a bolo vláčne.
Korpus vytiahneme z trúby hneď, ako bude na povrchu trochu ružový (pri dlhšom pečení by stvrdol a zle by sa roloval). Teplú placku teda zrolujte i s pečiacim papierom, zabaľte do vlhkej utierky a nechajte vychladnúť. Šľahačku ľahko oslaďte a vyšľahajte do tuha. Keď sa ale cukor rozhodnete vynechať, lepšie vynikne chuť fialiek.
Rozmotajte korpus, potrite ho šľahačkou a rovnomerne posypte väčšinou fialiek (pár kúskov si ale nechajte na ozdobu). Znovu zrolujte a nechajte vychladnúť v chladničke. Pred podávaním roládu ozdobte zvyšnými kvetmi, prípadne posypte práškovým cukrom.

 Tipy a triky pri príprave rolády
  • Okrem fialiek môžete použiť aj červené primule, okvetné plátky výraznej ruže vráskatej, zaujímavo sfarbené kvety plamienky latnatej, krehké kvety púpaľky i lupienky chrpových kvetov
  • Kakao môžete vynechať. Pri použití chuťovo menej výrazných kvetov pridajte do šľahačky vanilkový extrakt a vodu z pomarančových alebo iných kvetov. Ani preliv z červeného ovocia tomuto dezertu rozhodne neuškodí!
Dobrú chuť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára