utorok 19. januára 2016

Olle Eksell - hviezda švédskeho grafického dizajnu

Pri písaní článku o vtáčikoch z Ikea ma zaujal ich tvorca Olle Eksell a tak som sa pustila do bližšieho pátrania. Text nižšie je vlastne preklad z jeho oficiálnej anglickej stránky, keďže informácie v slovenčine by ste hľadali márne.

designerCarl Olov (Olle) Eksell sa narodil v roku 1918 v Kopparbergu vo Švédsku. V štrnástich sa rozhodol, že chce byť reklamným ilustrátorom. Počas druhej svetovej vojny (1930 až 1941), študoval ilustrátorstvo a grafiku v Štokholme, kde jeho hlavným učiteľom bol profesor Hugo Steiner-Prag. Neskôr pracoval pre švédsku reklamnú agentúru Ervaco, kde stretol svojou budúcu manželku Ruthel Eksell. Ruthel, pracovala ako módna návrhárka a prišila do Štokholmu z Göteborgu iba na rýchlu návštevu - bola to láska na prvý pohľad. V roku 1946 sa novomanželia  odplavili loďou Drottningholm do USA kde pokračovali v štúdiu na Art Center College of Design v Los Angeles. Bolo rok po vojne a hranice sa znova otvorili - po izolácii spôsobenej druhou svetovou vojnou, chceli obaja vidieť svet. V USA sa Olle stretol so súčasnými dizajnérmi, medzi inými aj s Paulom Random, Alvigom Lustigom, a Lesterom Bellom. Blízke priateľstvo, ktoré sa vytvorilo medzi Random a Ollem, trvalo po celý život. Často sa navzájom navštevovali a diskutovaných o nových nápadoch, inováciách a konštrukčných postupoch. 



Olle Eksell bol kreatívny návrhár, ktorý predbehol svoju dobu. Dobrým príkladom sú jeho slávne kakaové oči, ktoré boli súčasťou prvej dizajnérskej švédskej kampane, ktorú navrhol pre Mazetti. Mnaželia Eksellovci žili v ich byte v Gärdet, v Štokholme viac než 40 rokov. Presne tu, v štúdiu veľkom iba päť metrov štvorcových,Olle vytvoril a navrhol dobre známe švédske kampane pre Mazetti a Nessim. Keď Olle pracoval riešil veci do detailu, nápady videl vo svojej mysli úplne jasne, ešte prv než dal návrhy na papier. Vždy udržiaval sústredený postoj, i keď bol pri tom oblečený v pohodlných pyžamových nohaviciach a tričku.




Okrem toho, že bol vynikajúce dizajnér a spisovateľ, Olle Eksell bol veľký vizionár čo môžeme vidieť v jeho knihe Design = Ekonomi (1964), kde jasnou a elegantnou diskusiou uviedol dôležitý vzťah medzi dizajnom a ekonomikou. Olle sa tiež podieľal na medzinárodných výstavách, napríklad v Múzeu moderného umenia v New Yorku, v Louvry v Paríži, a na bienále v Benátkach. Bol členom poroty svetovej typografie - International Center for Graphic Arts v New Yorku. V roku 2001 mu švédska vláda udelila titul čestného profesora za jeho významný prínos na poli dizajnu.








Kariéra Olleho Eksella nemá vo švédskej reklamnej histórii obdobu. Jeho ilustrácie sa pohybujú medzi šialenými, naplnenými fantáziou i abstraktnou geometriou. Olle bol tvorca a dizajnér, ktorý miloval svoju prácu, a ktorý nikdy neprestal tvoriť - pracoval až do svojej smrti v roku 2007.

zdroj: text a obrázky - olleeksell.se

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára