sobota 7. novembra 2015

Nesmrteľné Eamesovky

Moja srdcová záležitosť - aj takto by sa dal nazvať najpopulárnejší model DSR z kolekcie Eames Plastic Side Chair. Svetlo sveta uzrel už v roku 1950 a milovníci dizajnu po celom svete naň nedajú dopustiť dodnes. Ani ja nie som výnimkou - srdce mojej vysnívanej kuchyne tvorí masívny drevený stôl doplnený šiestimi bielymi eamesovkami DSR!
Za nestarnúcu krásu a neklesajúcu popularitu tejto ikony môže jej geniálne jednoduchý tvar, ktorý zabezpečí, že skvelo zapadne tak do modernej minimalistickej pracovne, sviežej jedálne, ako aj do nežnej detskej izby. A to najlepšie - je pohodlná! - čo je kritérium, ktoré nespĺňajú mnohé z dnešných dizajnových vychytávok.

eames chair white

Manželia Eamesovci vyvíjali túto stoličku na šúťaž cenovo dostupného nábytku a na jej vytvorenie použili sklolaminát, ktorý sa v tej dobe používal iba na armádne účely. V spolupráci s firmou Zenith Plastic vymysleli technológiu vstrekovania sklolaminátu do formy, čo umožnilo výrobu v jednom kuse bez spojov a hlavne vo veľkom. Eames Chair sa tak stala v spolupráci s americkou značkou Herman Miller prvým masovo vyrábaným kusom nábytku na svete! V roku 1957 o výrobnú licenciu požiadala aj švajčiarska firma Vitra vďaka čomu sa výroba rozšírila za oceán a postupne ikonická stolička dobyla svet.
Originálne dizajnové stoličky v ôsmich farbách dodnes vyrába priamo švajčiarsky výrobca Vitra a kúpite ich na Design Propaganda, Konsepti alebo Stockiste. Bohužiaľ ich cena už dávno nie je "ľudová".

Ak teda nepatríte k časti populácie, disponujúcej poslaneckým platom a predsa snívate o sade aspoň 4-6 kusov, ktoré obklopia váš jedálenský stôl, je tu malý trik. Cenovo dostupnou variantou je "fejková" verzia od Jysku. Dostupná je zatiaľ bohužiaľ iba v čiernom prevedení s nožičkami z lakovaného duba, pod názvom KLARUP - aktuálne dokonca v zľave :).
chair Jysk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára