utorok 17. novembra 2015

Orieškové Vianoce

Z počasia vonku mám stále skôr jesenný ako zimný pocit. Napriek tomu kalendár nepustí a tak napriek slnečným lúčom vonku pilne pracujem na vianočných objednávkach aby som to všetko stihla. Tento rok sa, (zrejme v súlade so všade prítomným trendom prírodných a handemade Vianoc), tou najobjednávanejšou vecičkou stali Orieškové Vianoce. Rada by som Vám teda priblížila čo-to z postupu ich výroby.
burunduk vianoce

Budeme potrebovať:
- veniec (najlepšie slamený, ale použiť sa dá aj polystyrénový - v tom prípade si ale treba sledovať teplotu pištole)
- silikónovú pištoľ
- prírodný motúz
- kúsok lyka
- badián cca 5 kúskov
- šišky (borovicové, smrekovcové, jelšové)
- orechy (vlašské, lieskové)
- žalude
- arašidy nelúpané
- bukvice



Na veniec si uviažeme očko na zavesenie z prírodného motúzu a začneme pomocou silikónovej pištole pridávať jednotlivé "ozdoby". Ako prvé používam vlašské orechy a borovicové šišky, lebo sú najväčšie.

Potom medzi ne rovnomerne rozmiestnim žalude - upozorňujem že nejde o klasické malé žalude z bežného duba, neviem ako sa nazýva táto odroda ale žalude sú omnoho väčšie ako u duba letného/zimného.

Nasledujú búrske oriešky, ktorými sa snažím pokryť čo najväčšiu plochu slamenej podložky. Tam kde zostanú medzery a taktiež kvôli farebnému kontrastu pridám zopár menších šišiek zo smrekovca.

Keďže  použité prírodniny majú rôzny tvar a veľkosť ostávajú medzi nimi maličké priestory cez, ktoré je vidieť podkladový slamený venček. Tieto pomaly zakrývam priliepaním ostatného materiálu - klasických žaluďov, bukvíc, lieskových orieškov, jelšových šišiek a badiánu. Je to pomalá práca lebo podľa toho ako venček natočíte vždy sa nájde nová medzierka, ktorú som predtým prehliadla..... ale postupne venček nadobudne takúto podobu:
 

Ako posledná bodka na koniec príde malá mašlička z prírodného lyka - a venček je hotový! Vyrábam ich v dvoch veľkostiach - 20cm a 30cm, pričom na väčší používam polystyrénový podkladový veniec aby nebol príliš ťažký na zavesenie. A hoci sa postup môže zdať jednoduchý, výroba väčšieho venca trvá aspoň 4 hodiny.
pine wreath




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára